Llibres

Ramon Pardina, La Busca edicions (2007)

El jugador de futbolí que volia córrer la banda

Un jugador de futbolí que vol escapar de la jerarquia del terreny de joc, un escriptor en crisi obsessionat per la posició d’una coma, un home que es pregunta d’un prové la necessitat de marcar un cartell a la carretera amb la distància Barcelona 92, o dos personatges erràtics amb noms del catàleg d’Ikea són alguns dels personatges que es troben en aquest recull de vuit contes, guanyador del Premi Joan Santamaria de narrativa 2007.

Mercè Rodoreda, Jesús Montcada o Manuel de Pedrolo han estat guanyadors d’aquest premi en d’altres edicions.

Ni tan sols Déu –el Creador en majúscules– es pot considerar cent per cent original, doncs va crear l’home (fins el moment, la seva creació més reconeguda) a imatge i semblança seva.

Va esguardar els seus companys de demarcació i els va veure perfectament arrenglerats, equidistants, ordenats segons una disciplina gairebé militar, germànica.

Un home s’ha llevat de bon matí i, com que s’avorria, ha decidit canviar-li el nom al món. A partir d’ara, li dirà Juanita.

La pick up de color taronja no és el meu vehicle i les camises de quadres no són la meva manera de vestir.

Jo, que mai no havia cregut en la participació de les muses, un bon dia m'hi vaig trobar no pas amb una de sola, sinó dues.

Vivir sobre ruedas tiene sus ventajas. Nunca te cansas de las vistas. Ni de los vecinos.

L'August portava escrita la seva professió al nom. Igual que la Blanca. L'A i la B, les dues primeres lletres de l'alfabet. Tots dos havien nascut en una família de comediants.