Llibres

Ramon Pardina, Ara Llibres (2024)

L’home de la porteria

El soci de l’espanyol, el president que no tenia pedigrí, el nou ric sense escrúpols. Josep Lluís Núñez és una de les figures més controvertides de la història recent del Barça i de Catalunya. Treballador incansable, perspicaç, ambiciós i molt pragmàtic, i també carn de canó de gags, va intentar fer-se amb l’estima de la gent i guanyar la popularitat i el prestigi que mai li va proporcionar la seva enorme fortuna com constructor de xamfrans a Barcelona amb la presidència del club blaugrana. Vint-i-dos anys al capdavant de poder, una desfilada de conflictes sonats i de grans enemistats amb persones tan emblemàtiques com Pujol, Cruyff o Maradona, van desembocar en una manera de fer: el nuñisme.

Més enllà del mite, de les anècdotes i les vivències que van marcar la seva trajectòria, L’home de la porteria és un vibrant relat de no ficció que reconstrueix amb acurada veracitat les angoixes i la complexitat d’un personatge fascinant, que va aconseguir sobreviure a les clavegueres del poder i que va protagonitzar una carrera tant fulgurant com plena de clarobscurs inquietants. Un relat tant futbolístic com polític, que posa llum a la història d’un mandat.

Un home s’ha llevat de bon matí i, com que s’avorria, ha decidit canviar-li el nom al món. A partir d’ara, li dirà Juanita.

La pick up de color taronja no és el meu vehicle i les camises de quadres no són la meva manera de vestir.

Jo, que mai no havia cregut en la participació de les muses, un bon dia m'hi vaig trobar no pas amb una de sola, sinó dues.

Vivir sobre ruedas tiene sus ventajas. Nunca te cansas de las vistas. Ni de los vecinos.

Sempre havia sentit dir que el Raval era conegut per la vida dels seus carrers. Però el que més em va sorprendre, només arribar-hi, van ser els terrats. Una barreja d'ordre i anarquia.

L'August portava escrita la seva professió al nom. Igual que la Blanca. L'A i la B, les dues primeres lletres de l'alfabet. Tots dos havien nascut en una família de comediants.

Falten dos dies per a un partit del Barça contra el Madrid al Camp Nou. A les redaccions esportives de tot el país, els telèfons sonen per sorpresa. El compte enrere a l’esclafit d’una bomba.